Modern jazz dance

Ova plesna forma kombinira tehniku baleta, snagu jazz dancea i slobodu modernog plesa za interpretaciju priče, ideje ili emocije kroz muziku i pokret.

Jazz dance

Jazz dance je poseban smjer plesa, specifičan po tome što ga se može čuti, osjetiti, vidjeti, ali ga se teško može definirati. Jazz dance je plesna forma, kreativna i nadasve osobna. Plesač plešući jazz dance umjesto čvrstih restrikcija tipičnih za klasični balet koristi svoju sposobnost i energiju.
Jazz Dance je modernija tehnika proizašla iz klasičnog baleta, kao i sve modernije plesne tehnike. Bazira se na baletnoj tehnici koja je nadopunjena opuštenijim i slobodnijim plesnim pokretima.
Karakteristike jazz dancea su: izolacije (u kojima se tijelo dijeli na dijelove, od kojih svaki dio radi svoj pokret izoliran jedan od drugog), zatvorenije pozicije nogu, sinkopirani elementi, energične kretnje, kontrakcije…

Povijest jazz dancea

Završetkom prvog svjetskog rata dolazi do društvene revolucije koja odbija običaje i vrijednosti prijašnjih generacija. Ples postaje manje formalan, a muzika koja izbija u prvi plan je jazz. Jazz muzika je nastala kao kontrast tradicionalnoj muzici, a glavna karakteristika su joj sinkope, aritmičnost. Jedni od prvih plesova koji su se plesali na jazz su bili charleston, step i foxtrot.
Miješanjem baleta i gore navedenih plesova, formirao se stil plesa koji se prvo zvao “stage dancing”, a kasnije je bio preimenovan u naziv “jazz dance”. Danas se jazz dance izvodi na sve vrste glazbe. Velika imena koja su utjecala na razvoj jazz dance-a: Alvin Ailey, Gus Giordano, Matt Mattox, Bob Fosse…

Moderni ples

Moderni ples je tehnika koja ujedinjuje različite sisteme i metode rada (suvremene plesne tehnike, plesnu i kontakt improvizaciju).Razvija svijest o tijelu, fizičku spremnost i snagu, kontrolu i koordinaciju, te kreativnost.
Karakteristike: lakoća pokreta se postiže prirodnim linijama tijela i energijom što omogućava veći domet i fluidnost pokreta od konvencionalne plesne tehnike. Istraživanje pokreta, kreiranje i eksperimentiranje vlastitih koraka i rutina, prirodni pokreti tijela, često korištenje poda za plesne elemente, plesači često plešu bosi, pokreti su opušteniji i prirodniji za razliku od baleta gdje je sve striktno, centar tijela iz uspravnog stava pomiče se u prostor slobodnim prenošenjem težine tijela, usmjeren na kreativno izražavanje emocija.

Povijest modernog plesa

Razvio se u ranom 20. stoljeću kao reakcija protiv krute tehnike baleta. Pioniri poput Isadore Duncan, Marthe Graham, Ruth St. Denis, Mary Wigman, Doris Humphrey, istraživali su pokrete kojima su kreativno izražavali svoje emocije te su stvorili vlastiti plesni stil.